Aktuellt läge i Värmland – covid-19

Här uppdateras det aktuella läget i Värmland vad gäller covid-19. På sidan finns statistik och information från Region Värmland samt länkar till annan relevant statistik.

Lägesbild torsdag den 15 oktober

Analys från smittskydd

Ingemar Hallén, smittskyddsläkareEfter en längre period med förhållandevis låg smittspridning i Värmland har läget förändrats något under de senaste veckorna.

– Vi är inne i ett skede med något högre smittspridning än tidigare och har noterat ett fåtal mindre utbrott på vissa håll i länet. Det är fortsatt framför allt bland yngre och medelålders som smittan sprider sig för stunden, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.

Flera regioner rapporterar om att smittspridningen har ökat under de senaste veckorna. Det gör det extra viktigt att vara varsam vid resor.

– Jag tycker att man ska tänka sig för inför varje resa eftersom läget är föränderligt och ser olika ut i olika delar av Sverige och världen. På samma sätt bör arbetsgivare tänka efter noggrant om man anordnar arrangemang med deltagare från andra delar av landet. Är det verkligen nödvändigt att ses fysiskt eller kan man ha ett digitalt möte?

Region Värmland lanserar i dagarna en kampanj för att påminna om vikten av att följa de numer väl kända rekommendationerna:

• Håll avstånd.
  • Tvätta händerna.
  • Provta dig om du har symtom.
  • Stanna hemma om du är sjuk.

– Pandemin är inte över och vi behöver ständigt påminna oss själva om att vi lever under speciella omständigheter. Om vi agerar med omtanke och gör vårt bästa för att följa rekommendationerna så kan vi bromsa smittspridningen. Det var och en gör spelar roll, säger Ingemar Hallén.

Sedan förra torsdagen har 3 454 prover tagits varav 2 079 är egenprovtagningar.

Bekräftade fall, antal provtagningar och avlidna med bekräftad covid-19

Totalt till och med den 14 oktober vad gäller bekräftade fall och smittade per 100 000 invånare samt den 15 oktober vad gäller provtagningar och avlidna. Ökning sedan föregående torsdag inom parentes.

Bekräftade fallProvtagningarEgenprovtagningarAvlidna
1 387 (+50) 46 395 (+3 454) 17 733 (+2 079) 74 (0)

Smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna
34,0 (29,7 – v.40 och v.41)

Observera att den fetade siffran visar läget för de senaste 14 dagarna till och med i går, den 14 oktober. Siffran inom parentes visar läget för de senaste två hela veckorna.

Antal patienter i slutenvård

Lägesbild den 15 oktober

VårdavdelningIntensivvårdsavdelning (IVA)
Centralsjukhuset i Karlstad 1 1
Sjukhuset i Arvika 0 0
Sjukhuset i Torsby 1 0

Bekräftade fall per kommun

Sammanställningen baseras på Folkhälsomyndighetens redovisning av totalt antal bekräftade fall av covid-19 per kommun till och med vecka 41.

Observera att Folkhälsomyndigheten redovisar fall baserat på var man är folkbokförd. Region Värmland räknar bekräftade fall som rapporteras enligt smittskyddslagen. Det innebär att det kan finnas skillnader mellan siffrorna.

Folkbokförd kommunBekräftade fall
(ökning)
Bekräftade fall/10 000 inv.
Arvika 111 (0) 43
Eda  26 (0) 30
Filipstad  86 (0) 81
Forshaga 50 (+4) 43
Grums  59 (+2) 65
Hagfors  44 (0) 38
Hammarö  72 (+1) 43
Karlstad  544 (+20) 58
Kil  34 (0) 28
Kristinehamn  156 (+3) 64
Munkfors  82 (0) 219
Storfors  21 (0) 52
Sunne  42 (+2) 32
Säffle  31 (+3) 20
Torsby  46 (0) 40
Årjäng  22 (+1) 22

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mer statistik

Du som vill följa utvecklingen dag för dag kan ta del av mer statistik på Folkhälsomyndighetens webbplats. Där sammanställs antal bekräftade fall per region varje tisdag till fredag.
Här hittar du Folkhälsomyndighetens statistik

Tidigare uppdateringar