Alsters herrgård

Alsters Herrgård utanför Karlstad är förutom en vacker sommaroas, café och restaurang även författaren Gustaf Frödings födelsehem. Fröding föddes på herrgården den 22 augusti 1860.

Alsters herrgård

Herrgårdens historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. Sitt nuvarande utseende fick Alsters herrgård när köpmannen Jan Fröding köpte och renoverade huvudbyggnaden på 1800-talet.

Picknick på gräsmattan utanför herrgården.

Alsters herrgård består av ett flertal byggnader med tillhörande herrgårdspark och nära anslutning till vandringsleder, strandbad och fågeltorn. Här finns ett herrgårdscafé som serverar lunch och hembakat varje dag under högsäsong. Här hittar du också ett flertal andra verksamheter som konstgalleri, herrgårdsbutik, slöjd- och hantverksbutik samt Länshemslöjdsföreningen i Värmlands utställningslokaler.

Rum inne i herrgården.

I herrgårdsparken finns också en bigård som sköts av Karlstadsortens biodlarförening. För dig som är nyfiken på bin och deras liv ordnas bigårdsvisningar. Barn kan uppleva och lära om bin och andra pollinerande insekter.

I omgivningarna finns Alsterdalen som har fina vandringsleder i en fantastisk natur. I herrgårdens närmiljö finns Frödingleden, Bäverdalen, Frödingstenen, Alsters strandbad, fågeltorn och strandäng.

Staty över Gustaf Frödning

De dagliga guidningarna av herrgården har tills vidare ersatts av Frödingpromenaden, som erbjuds tre gånger per dag. Promenaden är en kort och enkel vandring med en guide som berättar om Frödings liv och läser dikter på utvalda platser i herrgårdsparken. Promenaden är gratis men kräver föranmälan. Max 15 personer per tillfälle.

Hitta hit

Ta Karlstadsbuss Linje 5 mot Alster och gå av vid hållplats Lantmännen eller ta Värmlandstrafiks buss 501 mot Skattkärr och Väse. Gå av vid hållplats Alster, Lantmännen och promenera tillbaka västerut längs med Gustaf Frödings gata. Alsters herrgård ligger cirka 400 meter sydväst om avstigningsplatsen.