Med anledning av coronaviruset har Region Värmland infört besöksrestriktioner inom hälso- och sjukvården.
Region Värmland har besöksförbud till hälso- och sjukvårdslokaler. Beslutet gäller till den 31 januari 2021.
Medföljande till mottagningsbesök ska reduceras till vad som är nödvändigt utifrån hjälpbehov, funktionsnedsättning eller ändamålet med besöket. Undantag kan göras för närstående till patienter i livets slutskede, även om det kan kräva särskild hantering.
Inneliggande ska minska sin rörlighet
Patienter inneliggande på sjukhus ska i så stor utsträckning som möjligt ska minska sin rörlighet på sjukhusen. I första hand gäller vistelse på vårdrum och i andra hand inom vårdenheten.
Akutmottagning
En vårdnadshavare eller närstående till barn som behöver uppsöka akutmottagning får följa med under förutsättning att de inte har luftvägssymtom.
Barn som är inlagda
En vårdnadshavare får delta med barn som är inlagda. Vårdnadshavare uppmanas vara restriktiva med byten. Samma regler för restriktivitet att röra sig gäller som för patienter.
Patienthotellet
Patienthotellet är stängt för gäster som inte är under pågående sjukvård (patienter). Besöksförbud gäller för besökare till patienter på Patienthotellet. Patienthotellets restaurang är endast tillgängligt för inneliggande patienter på hotellet. Besök till patienter i restaurangen är inte tillåtna. Regionens medarbetare har tillträde till Patienthotellet inklusive dess restaurang endast i syfte att bedriva hälso- och sjukvård.
Partner på förlossning och specialistmödravården
Partner på förlossningen omfattas inte av besöksförbudet under förutsättning att de inte har luftvägssymtom. Vistelse kan ske innan, under och efter förlossning. Men om barn och förälder behöver fortsatt vård och partnern lämnar vårdenheten så omfattas de av besöksförbudet.
Specialistmödravården har besöksförbud, partner och syskon får inte följa med blivande mamman (om inte medföljande krävs av medicinska skäl).
Inga följeslagare i ambulanser
Inga följeslagare tillåts i ambulanser eller sjuktransporter. Undantag gäller för vårdnadshavare eller närstående till barn. Liggande eller sittande sjuktransport för patienter med luftvägssymtom beställs via 054-83 54 05.
Tolkar jämställs med vårdpersonal
Tolk räknas under sin yrkesutövning som jämställd med vårdpersonal och ska följa samma hygienregler och rutiner med skyddsutrustning som vårdpersonal. Tolkning av närstående ska så långt möjligt undvikas. Distanstolkning ska användas där det är möjligt.
Besöksförbudet gäller inte för anställda inom Regionfastigheter, Regionservice och Region-IT eller andra som i sitt arbete åt Region Värmland behöver besöka vårdenhet/avdelningar. Samma sak gäller konsulter som arbetar på uppdrag åt regionen.
Gemensamma regler som för andra medarbetare gäller – har man luftvägssymtom stannar man hemma tills 48 timmars symtomfrihet, är man frisk kan man arbeta. Medarbetare som arbetar patientnära måste stanna hemma minst 7 dagar efter symtomdebut.
Nej, beslutet innebär inte krav på någon ändring mot hur fysiskt tillträde fungerar idag. Men avdelningar ska tydligt skyltas med besöksförbud. Det har respektive enhetschef ansvar för.
Region Värmland har generellt besöksförbud på samtliga vårdinrättningar (med undantag för besök till kritiskt sjuka patienter samt vårdnadshavare till barn). Detta gäller oavsett om besöket tas emot utomhus eller inomhus.
Möten som är angelägna ur ett medicinskt perspektiv ska genomföras som planerat, helst via distansteknik där så är möjligt. Anhöriga till patienten ska i första hand delta på distans, via Skype. Om detta inte är möjligt kan anhöriga medverka i lokal utanför vårdavdelningen, tillsammans med personal.
Nej, patienterna ska stanna på vårdavdelningen och så mycket som möjligt på sitt rum.
För dem gäller samma regler som för andra medarbetare i våra lokaler, oavsett arbetsgivare. Är man frisk och utan luftvägssymtom arbetar man som vanligt, är man sjuk/har luftvägssymtom ska man vara hemma (tills 48 timmar efter symtomfrihet).
Sådana besök ska kunna genomföras. Det kräver dock särskild hantering och kan inte möjliggöras för många personer. Respektive verksamhet måste försöka uppfylla dessa behov, men fortsatt på ett hygieniskt korrekt sätt.