Hemma hos dig med Carl Olof

Den 28 mars – 8 april 2017 fanns koreografen Carl Olof Berg i Konsthall Spisrummet, tillgänglig för utlåning med tre olika koreografier - i utbyte mot en kopp kaffe

Hemma hos dig med Carl Olof

Bokning

Är du som är patient på sjukhus eller boende på Patienthotellet nyfiken och intresserad? Ring den dygnetruntöppna automatiska telefontjänsten 0769–454444 för att höra Carl Olof berätta om projektet. Där kan du också lämna namn och nummer för en bokning (längre ned på sidan kan du se vilka koreografier det finns att välja bland). OBS! Utställningen är avslutad. 

Facebookevents

Hemma hos dig med Carl Olof - Konsthall Spisrummet

Det melankoliska popquizet

Offentlig föreställning

Lördagen den 1 april kl. 14.00 genomförs en offentlig föreställning av Det melankoliska popquizet i Konsthall Spisrummet. 

Om projektet

Sedan maj 2015 har Carl Olof hunnit göra mer än 100 stycken hemlån och ska under 2017 gästspela med hemlånen både i Berlin och med Riksteatern. Mellan den 28 mars och den 8 april tar Hemma hos dig med Carl Olof sin utgångspunkt i Konsthall Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad. Carl Olof kommer att finnas på plats i konsthallen kl. 12.00-15.00 varje dag för att efter kl. 15.00 göra sina lånebesök runt om på Värmlands tre sjukhus; Centralsjukhuset i Karlstad, Sjukhuset i Arvika och Sjukhuset i Torsby. I Konsthall Spisrummet är det patienter – på avdelningar eller på patienthotellet – som i huvudsak får ta del av hemlånskonsten genom lekfulla format som husmorsjympa, popquiz eller en guidad visning.

Så här skriver Carl Olof Berg om att konstprojektet under två veckor flyttar in i Landstinget i Värmlands olika rum:

"Jag växte upp på villaområdet Sommarro precis intill Centralsjukhuset under 80-talet. På väg till skolan varje dag passerade jag sjukhuset och fascinerades av alla människor som kom och gick genom den där stora entrén, in och ut från byggnaden. För mig blev det märkligt nog till en sinnebild för vuxenvärlden, den där stora entrén. Kanske var det känslan av att jag en gång i framtiden själv skulle ta ansvar för min egen kropp, mitt eget liv.

Vem får titta på min kropp? Vem får undersöka den? Vår västerländska medicin har i alla tider försökt definiera våra kroppar, kön och sexualitet i jakten på vad som varit friskt, sjukt, normalt eller avvikande. Mina koreografier och konstnärliga praktik undersöker prestigen kring den manliga kroppen och vad som händer när den utmanar traditionella könsnormer. Det är min egen uppväxthistoria.

Därför känns det extra spännande och angeläget att låta Konsthall Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad låna ut min kropp och dess historia genom konstprojektet Hemma hos dig med Carl Olof. Här kommer konsten till dig istället för att du kommer till konsten. Det är du som är inneliggande på en avdelning eller bor på patienthotell som kan låna mig. Jag är nyfiken på att få dela med mig av mina berättelser om hur samhälle och uppväxt format min kropp och identitet.

Vilka berättelser har du? Kanske vill du bara ta del av mina eller så delar med dig av dina, det är helt upp till dig. Jag vill erbjuda ett personligt samtal om könsroller och prestige men också om våra hem, temporära eller permanenta, våra rum som en scen där vi skapar våra identiteter och kroppar. Du väljer om du vill vara ensam eller bjuda in så många du vill under besöket.

Projektet är tänkt att presenteras på en plats där vi sover, äter och lever vår vardag. En plats och ett sammanhang som formar mig, koreograferar mig."

Koregrafier att välja bland

1. Den guidade visningen – För den här koreografin, A guided tour of the men's club, behöver du 1-5 stycken stolar som jag ställer i ordning i ditt innan jag börjar. Koreografin sker i form av en 20 minuter lång guidad visning på engelska där du tas med på en resa från stora svenska manliga maktrum till det innersta slutna rummet. Jag avslutar den guidade visningen med en kärlekssång på durspelet Marita. Den guidade visningen har en lägsta åldersgräns på 15 år.

    2. Popquizet – För den här uppvisningen, Bögen och det melankoliska popquizet, behöver du ha ett piano. Det kan vara ostämt eller spelas ofta på, det spelar ingen roll så länge det inte är ett elpiano eller en synth. Här sker en 30 minuter lång lågmäld pianokonsert med covers på poplåtar skrivna av män med mitt enmanscoverband Bögen där du som åskådare bjuds in att delta eller bara lyssna. Du får också önska en låt i förväg till popquizet. Låten ska vara skriven av en eller flera män men kan ha framförts av vilken person som helst oavsett kön.

    3. Prinsessjympan – I uppvisningen Spänsta med Birgitta framför jag svenska prinsessan Birgittas motions- och bantningsprogram med samma namn från 1967 men bjuder också på en uppvärmningsövning från Isadora Duncan samt en personlig historia. Prinsessjympan kan beskrivas som en blandning av ett skruvat motionspass, en bit svensk folkhemshistoria och en drömsk dansupplevelse. Det tar runt 30 minuter att Spänsta med Birgitta. Du väljer om du bara vill titta på när jag spänstar eller vara med och motionera. Ingen förkunskap krävs.