Karolina Nolin

Karolina Nolins urval från landstingets konstsamling öppnade med vernissage den 26 oktober 2016

Karolina Nolin
Karolina Nolin Foto: Mattias Karlsson

Om Karolina Nolin 

Karolina Nolin är en välkänd bildkonstnär i Värmland, bosatt i Karlstad. Parallellt med sitt eget konstnärskap arbetar hon som bild- och psykologilärare på Sundstagymnasiet. Nolins bilder, inspirerade av städer, har blivit beskrivna som ”barnboksillustrationer för vuxna”. Hon använder sig av en egenutvecklad form av monotypi, där grunden är svartvit och grafisk, där ingenting är rakt. Nolin hämtar inspiration i storstäder, och hennes motiv består ofta av hus och höghus i rader som står på schackrutiga golv inramade av träd och lyktstolpar. Byggnaderna är verklighetsinspirerade blandat med en fantasi där allt är på låtsas. 

Nolin hittade sin egen stil år 2005, efter att ha målat sedan barnsben. Sin första separatutställning hade hon år 2006, på Galleri Kalibakka i Sölvesborg. Sedan dess har hon deltagit i både samlingsutställningar och separatutställningar över hela Sverige och har även blivit tilldelad 2014 års Kulturstipendium till Gustaf Frödings minne, som delas ut av Karlstad kommun. 

 

Nolins bilder

© Karolina Nolin/BUS (2016). Två av Karolinas bilder är placerade i ett väntrum på Centralsjukhuset i Karlstad.

Karolina Nolin om urvalet

Jag hade inga som helst tankar på var det skulle kunna landa när jag kom till konstarkivet – jag litade på att det skulle lösa sig på plats. Mer som en överraskning.

Det visade sig vara jättespännande att gå omkring och titta på allt som fanns där. Det fanns så mycket bilder från så många år tillbaka och fram till idag. Så många timmar som olika konstnärer har lagt ner på att göra alla dessa bilder. Jag gick systematiskt rad efter rad och drog ut en efter en. Bakom travar med inramade bilder hittade jag grafikskåpet, som innehöll mängder av grafik. Jag gjorde en hög med sånt jag spontant tyckte om. I samband med paus för kaffe ställde jag upp det jag hittat.
Jag valde ut mycket i svart och vitt, allt ifrån grafik till fotografi, och här och där bilder med färgen gult. Mycket människor som utför olika saker, kanske sina arbeten eller bilder på människor som uttrycker känslor. Jag kom att tänka på vardagsrealism och boken Vad gör folk hela dagarna? av Richard Scarry, som jag läser för min son. 

I de tankarna fann jag mitt tema. Människor och vardag – vad gör folk hela dagarna? Hur löser människor sina liv och sin tillvaro? Lika snabbt som mitt tema uppenbarade sig, lika plötsligt stod jag inför flera frågor, som exempelvis hur färgen gul passar in. 
Till slut bestod min helhet av människor, vardag, tillvaro, lösning, svart, vitt och gult – många ord och tre färger. 

Mitt urval handlar såklart om mig själv. Min hjärna och mitt hjärta har valt utifrån var jag befinner mig i mitt liv för tillfället. I min vardag är mycket nytt just nu. Jag är helt tjänstledig från skolan och ägnar all min tid åt konsten. Jag får mer tid att tänka och jag har kommit på mig själv med att vara nyfiken på hur andra löser sin tillvaro. Hur de får ihop sina liv med måsten och saker de själva mår bra av. 
Jag funderar mycket på själva görandet, sysselsättningen. Hur viktigt är det att göra något vi verkligen tycker om på dagarna? Kan ett jobb bara vara ett jobb eller måste det vara förenat med lust och motivation?  Är jobbet en flykt till eller från något? Och vad gör vi den övriga tiden? Vad är fritid och vad används den till? 

En krass och svartvit vardag kantad med gultJag arbetar ständigt med att hitta den perfekta avvägningen i livet. Balansen mellan två deltidsjobb eller balansen i ett heltidsjobb. Jag väger sedan det mot fritiden och försöker få ett resultat som visar hur det påverkar mig. Kommer jag att må bra, orka med och hinner jag ha roligt? Det är här någonstans som jag får svaret på den gula färgens betydelse. Den står för det där positiva i tillvaron. Färgen som inte finns där hela tiden, men som verkligen märks, syns och känns när det är bra. En färg att längta efter.

Det bilderna jag har valt gör med mig är att jag blir inspirerad av att sätta mig in i andras sätt att leva sina liv. Jag vill få reda på vad folk gör hela dagarna. Hur människor ”löser” sina liv, sin vardag sin tillvaro. Jag vill få dig att tänka!

Med  utställningen vill jag visa en ganska krass och svartvit vardag kantad med gult. Den gula glada färgen.