Lars Lerin

Lars Lerin presenterade sitt urval ur landstingets konstsamling
2 februari - 31 mars 2016

Lars Lerin i landstingets konstarkiv

Foto: Jens Magnusson

 

”Jag väljer med hjärtat, sådant som intresserar mig och som jag känner är gjort av nödvändighet, inte bara yta och dekor”, Lars Lerin om uppdraget i Konsthall Spisrummet

Lars Lerin

Lars Lerin är en av Sveriges mest uppskattade bildkonstnärer och räknas som en av Nordens främsta akvarellister. Han är född i Munkfors i Värmland, och är utbildad på Gerlesborgsskolan och vid Valands konsthögskola. Sedan ett par år tillbaka är han bosatt på Hammarö. Hans verk har ställts ut i hela världen och han finns representerad på flera olika museum, landsting och kommuner. Tidigare visades hans verk permanent på Laxholmen i Munkfors, men flyttades sedan till Karlstad där konsthallen Sandgrund Lars Lerin öppnade 2012. Lerin är också uppmärksammad för dokumentärfilmen av Sara Broos, För dig naken, som skildrar hans sökande efter kärlek. Som en del i sitt konstnärskap är han också en prisbelönt författare, radiopratare och numera programledare i aktuella Vänligen Lars Lerin.

Att möta Lars Lerin i landstingets konstarkiv var speciellt. Jag och Maria, konsthandläggare på Konstenheten, fascinerades av hur han med lätthet bläddrade bland hyllorna. Han visste direkt vem konstnären var, vad han tyckte om och hur han ville att bilderna sedan skulle presenteras i Konsthall Spisrummet. - Jag gillar inte minimalism, sa han, och plockade fler och fler bilder från hyllorna. Och de höll hela tiden samma tema, omsorgsfullt utvalda och varsamt hanterade. Jag tror att han tyckte om uppdraget och att han i bilderna gjorde flera uppskattade inre möten, med konstnärskollegor från Värmland.

Anna Åberg, konstchef