Nino Ramsby

Nino Ramsby

© Nino Ramsby/BUS (2017) Fåglar VI 

Nino Ramsby

Nino Ramsby är en svensk konstnär och musiker som föddes 1972 och växte upp i Stockholm. Han har genom sin karriär som musiker rört sig inom flera olika genrer och i olika band och projekt som Salt, Baxter och Grand Tone Music. Han har släppt flera skivor tillsammans med pianisten och musikern Martin Hederos och även med musikern Ludvig Berghe. Ramsby har sedan tidigt 90-tal arbetat som fotograf, illustratör och grafisk formgivare. Han började som fotografassistent på Moderna museet och har sedan dess arbetat med bild och bildhantering. Han är sedan 2003 med i Bildbyrån Folio. Sedan några år tillbaka bor han i både Karlstad och Stockholm. Hans bildskapande innefattar olika tekniker och bilden vi ser här är blandteknik med foto i grunden och akvarell.

När Ramsby ställde ut på Lars Lerins Sandgrund skrev Leif Jordansson, kompositör och konstnär såhär:
Det är något med inställningen till livet och det egna skapandet som gör Ninos bildkonst så egensinnig och speciell.

Det handlar om att välja att vara tillgänglig för de detaljer som finns runt omkring. Detta går som en röd tråd genom allt han gör och yttrar sig på olika sätt. Där en del poeter letar efter speciella ord och ordföljder letar Nino efter poesin i de vanliga orden. Där sångare söker efter röstkvaliteter genom att öva in olika tekniker så letar Nino i sin egen röst och finslipar den. Och där andra fotografer bygger sitt arbete på att hitta miljöer och situationer som upplevs som konst så gör Nino konst av det han ser i sitt liv.

Nino har nämligen valt att vara i nuet och öppna sig för den konst en kan se om en bara ger sig tid att se det. Det är ett mycket modigt förhållningssätt och krävande då en måste finnas till hands hela tiden, men det ger också mycket tillbaka – till Nino själv och till oss som får se.

Så här skriver Ramsby själv om den här bilden och sin konst:
jag tycker om att göra bilder av det jag ser, Platser även djur (oftast fåglar) och människor. ibland skriver jag dikter till bilderna

Nino Ramsbys hemsida