Gunnel Moheim

Månadens verk var en Stockholmstolkning av konstnär Gunnel Moheim

Gunnel Moheim

© Gunnel Moheim/BUS (2017) 

Gunnel Moheim

Vatten och pigment samarbetar. Hand och pensel visar färdriktningen. Färdens början kanske är en ingivelse i stunden, eller en idé som vuxit sig stark och tar sin form.

Gunnel Moheim är bildkonstnär, illustratör och pedagog, född 1955 i Stockholm. Hon har studerat vid Lärarhögskolan, på Konstskolan i Stockholm, i ABF:s och Folkuniversitetets regi, på Gerlesborgsskolan, Lunnevads Folkhögskola grafik samt på Forsbergs skola, Illustration. Hon undervisar idag på Gerlesborgsskolan och driver sedan 20 år tillbaka också kurser i egen regi samt arrangerar målarresor. Hon har haft flertalet utställningar både i Sverige och övriga Norden.

Om Moheim har skrivits att hon under många år utvecklat akvarellmåleriet. Hon ser skaparprocessen med den bångstyriga akvarellen som en dialog. Det handlar om att förhålla sig till vattenfärgernas ivriga vägar över pappret och komma med egna invändningar vid rätt tidpunkt. Utgångspunkten kan vara en spännande plats hon besökt, människor i rörelse eller norrländska landskap i stillhet. Att fånga ljus och stämningar i olika bilder ser hon som en lustfylld utmaning. Ju mer bilden drar mot det abstrakta, desto mera lämnas kvar till betraktarens fantasi 

I en intervju i Mariestads-Tidningen 2014 säger hon:

Akvarellen är bångstyrig. Den är envis och kör sitt eget race. Jag

pratar med den hela tiden. Oavsett vilket motivet är, jobbar jag väldigt mycket med ljuset och med varma och kalla färger. Och för att åstadkomma en rumslighet i bilden målar jag lager på lager. Då gäller det att ha ett bra papper och att låta färgen torka mellan varven. Ja, och eftersom jag är en otålig person måste jag ha flera målningar i gång samtidigt! Bilderna blir färgstarka med ganska mycket svärta; fantasieggande och drömlika. Även de bilder som har abstrakta drag föreställer något.

Om bilden som presenteras härintill skriver Moheim:                    

Det är det en av mina Stockholmstolkningar. Detta är Söders höjder i rött med Katarina kyrka i stadssiluetten. Jag provar ofta att använda färgen/färgnyansen för att skapa olika stämningar i bilden, Denna går i rött – upplevelsen är ju betraktarens! 

Mer att se och läsa finns på Moheims hemsida och på Instagram @gunnelmoheim