Hans Kajtorp

Dagen - inköpt 1963.

Hans Kajtorp föddes 1916 i Filipstad och höll sin första utställning på Stadshotellet i Filipstad 1947. Samma år reste han till Frankrike och återvände hem några år senare. Under en tid bodde han på Öland varifrån han hämtat flera motiv. Han har också studerat konst för Akke Kumlien. Kajtorp målade allt från självporträtt och stilleben till vintermotiv och hus. Han hade olika inriktningar och var influerad av Picasso bland andra.

Under 1950-talet deltog han i många samlingsutställningar i hela landet och han hade även separatutställningar i Filipstad och Karlstad.

Hans engagemang i miljö­frågorna satte sina spår i hans måleri under 1960-talet.

Under 1970-talet gjorde han flera offentliga utsmyckningar bland annat kunskapens träd som finns på biblioteket i Filipstad och betongreliefer till Storfors Folkets hus.Bland hans offentliga arbete finns också några monumentalmålningar i Nya skolan i Filipstad och en i Rosendals fabriker.

Ett verk som många passerat är skylten Stortrivs i Storfors som står vid kommungränsen. Detta blev hans sista verk och han dog med penseln i hand sedan han satt sin signatur 1991.


Hans Kajtorp Dagen