Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

v. 13
Covid-19, information och vetenskapliga artiklar

Sjukhusbiblioteken har lagt upp länkar till aktuell information och vetenskapliga artiklar som rör covid-19. Flera förlag erbjuder tillgång till information som vi annars inte har tillgång till. 

Till webbsidan

 

 

 

 


 

 

Bokomslag till Vetenskapskafé REPO

v. 12
Vetenskapskafé REPO

Ett pedagogiskt material som ska inspirera till viktiga frågor om de metoder som används i det dagliga omvårdnadsarbetet.

Boken är tänkt att fungera som ett redskap så att kliniskt verksamma sjuksköterskor kan fördjupa diskussionen om kritiskt tänkande med fokus på evidens i vardagen.

I boken Vetenskapskaféet REPO finns underlag för en studiecirkel med sex möten. Litteraturen som används i studiecirkeln finns att ladda ner kostnadsfritt.

 

Se om boken finns inne och reservera den här


 

Bokomslag med bild på författaren Ant Middleton

v. 11
Fear bubble
Av Ant Middleton

Ant Middleton har varit prickskytt inom de brittiska specialstyrkorna, suttit i fängelse och bestigit Mount everest etc. Men hans största fiende har varit rädslan. Nu har han funnit ett sätt att använda rädslan som drivkraft.

I boken Fear bubble förklarar han hur du går till väga och på vilka sätt du ska tackla rädslan. Oavsett om det gäller att vara den bästa pappan eller att ta sig ur en snöstorm.

Boken är inspiration till att sluta tveka och börja agera. Den fungerar som både biografi och självhjälpsbok.

 Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

Bokomslag till Kistbyggarna

v. 10
Kistbyggarna
Av Morgan Larsson

Det här är en bok i genren feel-good som gör skäl för namnet. En härlig och varm roman som lockar till skratt men även tvingar fram en liten tår i ögonvrån.

Boken handlar om en grupp människor som har nappat på en annons om en sommarkurs. Målet med kursen är att lära känna sig själv genom att tillsammans med andra, snickra sin egen begravningskista. Det är Samuel Miller som har kommit på den här lysande idén och han upplåter sitt stora hus till kursgård under några veckor. Huset finns ute på en idyllisk skärgårdsö där färjan lägger till en gång i veckan.

Boken är mycket humoristisk med drastiska vändningar. Här finns dramatik, lite kärlek och de olika udda karaktärerna är fint skildrade. Morgan Larsson är förutom författare, programledare på Sveriges Radio, främst känd från programmet Christer och Kvällspasset.

Låna boken - den finns som vanlig bok, e-bok och e-ljudbok

 


 

 

Bokomslag till Robert Nybergs som ett brev på posten

v. 9
Som ett brev på posten
Av Robert Nyberg

Författaren har lång erfarenhet av att genom sina illustrationer och kortfattade satiriska meningar kommentera samtida fenomen i samhället.

Här blir bland annat den offentliga sektorns privatisering, managementkulterens utbredning och giriga direktörer häcklade i kärnfulla och snärtiga bilder.

Det är smart, roligt och verkligt underhållande.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

Bokomslag till Michael Ondaatjes bok Lyktsken

v. 8
Lyktsken
Av Michael Ondaatje

I efterkrigstidens sönderbombade London lämnas två syskon ensamma kvar när deras föräldrar flyttar till Singapore där fadern sägs ha fått arbete. I föräldrarnas frånvaro får en man med det mystiska namnet Nattfjärilen uppdraget att ansvara för barnen. Nattfjärilens "möjligen kriminella" kamrater börjar dyka upp i hemmet, ger ungdomarna diverse ljusskygga uppdrag, men behandlar dem väl och agerar beskyddare.

Efter en tid i de udda existensernas vård hittar syskonen moderns packade väska i källaren och förstår att hon inte alls rest sin väg.

I bokens andra del minns den nu vuxne sonen tiden då föräldrarna försvann och försöker med hjälp av upplysningar från underrättelsetjänstens hemliga arkiv ta reda på vad som egentligen hände.
Romanen kan kanske läsas som en spionroman med en skildring av hur även goda handlingar till slut blir till svek. Men det är stämningen under nattliga färder på pråmar och nedsläckta gator som lever kvar i minnet hos läsaren.

Låna boken - den finns som vanlig bok och som e-bok


 

Bokomslag till Gunnar Bolins bok Hovjuvelerarens barn v. 7
Hovjuvelerarens barn : en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer.
Av Gunnar Bolin

Den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin och hustrun Maria köper 1902 en egendom i Småryd i utkanten av Båstad. Där byggs ett stort fritidshus som under somrarna kom att bli en samlingspunkt för stora delar av denna rysk-österrikiska släkt med svenska rötter.

I detta hus tillbringar författaren många somrar och här hittar han också de brev som ligger till grund för boken.

Boken är en resa i mellaneuropeisk historia fram till idag och får liv genom de fantiserade men fullt tänkbara dialoger som förs i boken.

Låna boken - den finns som vanlig bok och som e-bok