Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Bokomslag till ansikten i vattnet av Janet Frame

v. 39 
Ansikten i vattnet
Av Janet Frame
"Ansikten i vattnet" är en skildring från mentalsjukhusets innersta vrår, sett ur Istina Mavets ögon. Berättarjaget vandrar neråt i sjukhushierarkin, från den ljusa, öppna avdelningen ner till den mänskliga soptippen där hundratals patienter i tvångströjor vrålar och rasar. Och Istina själv blir en del av det, hon klär sig i en mental förklädnad för att passa in, hon talar själv de galnas meningslösa språk. Men hon vet också att detta språk innehåller sin egen form av förnuft.

Och trots sin egen förtvivlan och förvirring upphör hon aldrig att se sina medmänniskor, de trasiga själarna som utgör hennes medpatienter: Minnie med väskan, Mattie som alltid sjunger. Carol som är rädd för ord. Alla dessa förtvivlade ansikten som kämpar för att få bli synliga, som isolerats från samhället och tvingas leva i språkets utkanter. Intill galenskapen, drömmarna och stumheten.

Galenskap, ensamhet, stumhet, smärta och död är återkommande motiv i Frames litterära värld. Och motsättningarna, glappet mellan världen och upplevelsen av världen, skarven mellan det yttre och det inre. Romanen bygger på Frames egna erfarenheter som mentalpatient efter att ha felaktigt diagnostiserats som schizofren i slutet av 40-talet, och dessa upplevelser manifesteras i berättelsen av en galenskap som främst kanske är en känslig människas förtvivlade sökande efter trygghet. Det är en resa genom ett helvete tecknad med sådan intensiv uppmärksamhet, så konturskarp, så färgrik, att själva mörkret glimmar och får världen att lysa upp inifrån.

"Ansikten i vattnet", och i förlängningen Frames hela författarskap, läses som en lågmäld men obönhörlig manifestation, ett upprop för alla vilsna och kravtyngda människor vart än de må befinna sig: Misströsta inte, också du kan finna frid. Också du kan bli sedd.

Se om boken finns inne och reservera den här

 

 


 

Tidigare veckans tips:


Våren 2020

Hösten 2019

Våren 2019

Hösten 2018

Våren 2018