Scenschema 21 november

Duo Danzeros Cirkus & Teater

Typiskt Alltså 

Typiskt Alltså?! En dansföreställning om normer. Vad är det att vara barn, man eller kvinna och vem är det som bestämmer hur hen ska vara och bete sig? Beter hen sig på ett visst sätt för att vara ”normal” och passa in, passa in i normen för vad som är normalt och vad händer om hen bryter den? Är hen onormal då, konstig eller bara modig? Varför är killar alltid så störiga och högljudda, kan killar vara mjuka och varför är tjejer alltid så söta, glada och fnittriga.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6239
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3

Wermland Opera

Plirre och ploj

Plirre & Ploj hittar på en massa julskoj med kompisen Plonke. Med julegran och tärna, kommer de att hitta sin stjärna? Ett julprogram för de små i åldern 3–5 år

www.wermlandopera.com
MÅLGRUPP: Förskola

Eva Hedberg

De två bröderna och Spindelkvinnan

En spännande spökhistoria ur Navajo-indianernas rika kulturskatt, baserad på legenden om den mäktiga guden Spindelkvinnan. Berättelsen handlar om två bröder; Bad Son och Good Son och deras ödesdigra möte med Spindelkvinnan, som en natt kommer för att röva bort Bad Son. Kommer Good Son att kunna rädda honom? Är deras syskonkärlek stark nog? Finns det något gott även i Bad Son? Är Spindelkvinnan inte bara mäktig utan också vis? En annorlunda och tänkvärd spökhistoria, med ett gott hjärta.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/2950
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3

Kultursprutan musik & teater

Är du inte riktigt jordklok?

Bova & Bove upptäcker till sin förvåning en hög med skräp på marken. Plastpåsar, gamla tidningar, petflaskor, aluminiumburkar, glasskärvor m.m. De börjar fundera över var skräpet kommer ifrån, vad det är gjort av och vad som händer om det får ligga kvar i naturen. Hur påverkas luften, vattnet, naturen – ja, hela jorden – av skräpet? De har sina idéer och tänker rädda världen! Fast hur miljövänliga är de själva när det gäller?

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6643
MÅLGRUPP: Förskola – åk 3

Riksteatern 

Biet i huvet

Ur barnets perspektiv gestaltas Roland Schimmelpfennigs gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Allt börjar väldigt bra. Du vaknar. Solen skiner och fåglarna kvittrar utanför. Du märker plötsligt att du kan flyga, som ett bi. Och du gör det också! Du flyger ut ur ditt rum, upp mot sommarhimlen, och dyker sedan neråt mot en röd oemotståndligt vacker blomma. Underbart! Men så förändras allt plötsligt.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6312
MÅLGRUPP:
Förskoleklass – åk 3, Åk. 4-6

SCEN:SE

SCEN:SE är ett unikt treårigt projekt som kommer att skapa scenkonst och konst för och med barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer där det behövs en annan metodik och presentation.

Som en del av SCEN:SE producerar Folkteatern Gävleborg i samarbete med Riksteatern två olika föreställningar med syftet att på ett nyskapande och högkvalitativt sätt, genom scenkonsten, finna vägar till att interaktivt kommunicera och skapa närvaro, lek, glädje och utveckling. En dramapedagog medföljer båda föreställningarna och det finns möjlighet för grundsärskolans pedagoger att få med sig ett dramapedagogiskt material för att själva kunna arbeta vidare med sina elever.

Projektet syftar också till att skapa en grund till ett fortsatt arbete för att bredda scenkonstvärlden för barn och unga med funktionsvariationer.

Alla barn och unga oavsett funktionalitet har rätt att delta i och ha tillgång till scenkonst på sina villkor!

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6742
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3,

De passant

Vara på väg. Vissa människor känner sig hemma var de än befinner sig. Andra ägnar hela livet åt att söka och hitta en plats att rota sig på och kalla sitt hem. Men vad exakt är hemma?

Det här är en berättelse om en grupp unga som precis har kommit fram till ett nytt land och ett nytt okänt språk.

En ordlös, fysisk, visuell och rörelsebaserad föreställning med livemusik och dansakrobatik. Livsavgörande ögonblick gestaltas genom fysisk lekfullhet.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6308
MÅLGRUPP:
Förskoleklass – åk 3, Åk. 4-6

Musikteater Jag är här nu

Stora Lilla

Stora Lilla bor med sin mamma. Mamma är den stora och Stora Lilla är den lilla – oftast… Men vad betyder stor? Och vad betyder liten? Ibland känner jag mig stor och ibland liten. Är jag liten eller stor? Hur länge är man liten? Går det över när man blir stor? Så undrar föreställningens huvudperson Stora lilla… En musikföreställning om ömhet, styrka, stordåd, och om att få var liten -och stor!

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6041
MÅLGRUPP: Förskola – åk 3

Kunskapsteatern

Mysteriet på biblioteket

Den berömda författaren Fabian Fabulör ska besöka biblioteket och publiken är redan på plats, men ingenting går som det ska. Någon har stökat till, saker försvinner och varför kommer aldrig Fabian? Bibliotekarien Barbro Blad är förtvivlad, kommunalrådet är stressad och till slut tillkallas detektiven Sigge Snok för att lösa fallet. Men är han så duktig som han påstår? Och varför vill någon sabotera? Kom och hjälp Sigge Snok att lösa mysteriet!

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6223
MÅLGRUPP: Förskoleklass till åk 3


LUNCH och mingel med artister


Jäders Teater

Hel – en klimatresa ner i under jorden

Liksom i många goda historier finns det, även i var pjäs, en nedstigning till det innersta mörka, innan ljuset kommer. Hos oss, i vår saga stiger den nordiska mytologins väsen, ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin ner till underjordens gudinna Hel för att förmå henne att stoppa människorna från att gräva upp det som vi alla en gång ska bli … nämligen kol, olja och diamanter. Frågor med djup existensiell relevans tas upp i en äventyrlig kamp för att rädda jordens klimat och människorna.

Hel är en pjäs som handlar om vårt klimat, vår natur, vår framtid och om att läka. En pjäs om att bli Hel…

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6849
MÅLGRUPP: Åk 1 -5

Teater Barbara

Panik på Playan

Maja och hennes pappa är på solsemester. Pappa älskar att bada och hoppa från trampolinen men Maja vill hellre sitta och läsa vid bassängkanten och samla snäckor på stranden. En dag när de är på zoo kommer Maja bort – eller är det pappa som har försvunnit?

Maja är alldeles ensam bland vilda djur, stökiga barn och främmande vuxna. Pappa letar alltmer desperat efter Maja och springer i panik mellan krokodiler, strutsar och gorillor. Till slut hittar de varandra. Eller ja, Maja som hållit huvudet kallt hittar sin pappa förkrympt till en miniversion av sig själv.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/4660
MÅLGRUPP: Förskola, Förskoleklass – åk 3

Wermland Opera

En besynnerlig afton i Bergamo

En dansföreställning till levande renässans och barockmusik, inspirerad av commedia dell´arte´s mustiga stil och teatertradition. Föreställningen innehåller stora känslor, tvära kast, rappakalja, massor av musik, dans, gnagare och överkokt spaghetti. OBS! Alla bär mask!

www.wermlandopera.com
MÅLGRUPP: Förskoleklass – åk 3

Teater Tamauer

Leka tre

Efter en bok av Carin och Stina Wirsén

Leka tre går direkt in i en oundviklig och välbekant konfliktsituation – vem som får vara med i leken och vem som blir utanför. ”Skrot och Rot rimmar. En kan bara vara med om det rimmar. Snö rimmar inte.”

På ett snillrikt sätt utvecklar sig maktspelet och vem som leder leken förändras fort. Men så med lite fantasi, tycks känslan av att vara utanför inte så långt borta… ”Äsch, du får väl följa med då, men jag ska sitta i mitten.” Visst kan alla vara med. Ibland. På ett villkor…

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6032
MÅLGRUPP:
Förskola, Förskoleklass – åk 3

Teater Pero

Ett ord är ett ord

En lekfull komedii om kraften i att då och då vara uttråkad. Den 8 september 2018 har vi premiär på denna underbara pjäs, skriven av den danske dramatikern Michael Ramløse. Vad ska man göra när batteriet laddar ur och skärmen slocknar!? Man kan väl inte bara sitta och göra ingenting!

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6329
MÅLGRUPP: Förskola

Boulevardteatern

Hugo – elak, blodtörstig och jättefarlig?

Den nyanlända krokodilen Hugo möter misstänksamhet och rädsla bland djuren i skogen, ska han lyckas få några vänner?

Hugo har ofrivilligt lämnat livet som cirkusartist bakom sig och råkat hamna långt ute i skogen. Med ett förflutet som lindansare är Hugo förstås ingen vanlig krokodil, han älskar att sticka och baka och vill inget hellre än att få besök i sitt prydliga lilla hus. Men att skaffa vänner i skogen är inte helt lätt – så fort Hugo dyker upp flyr de andra djuren för livet och snart går vilda rykten om att ett livsfarligt monster kommit till trakten. Hugo försöker göra det bästa av situationen och sätter genast en plan i verket för att bli accepterad. Förhoppningsvis vågar de andra djuren komma tillräckligt nära för att inse att trots att Hugo är stor, grön och hårdhudad så har han faktiskt ett hjärta av guld …Fantasi, drama, spänning & humor i musik, sång, mim och berättande.

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6290
MÅLGRUPP: Förskola, Förskoleklass – åk 3