Nyheter Kulturutveckling

Håll koll på Sjösala under hösten

Dansen på Sjösala i Östra Ämtervik har återuppstått. Koreograf Anna Asplind vill att publiken ska få uppleva dans både genom att se den och själva sättas i rörelse.

Sanning, lögn och språk. Ta del av gästföreläsarna i efterhand

Projekt Värmland läser hade lyckats locka flera ansedda gästföreläsare till Mötesplats 3 om Sanning, lögn och språk. Det blev en dag som var mycket uppskattad av både föreläsare och åhörare. Här får du möjlighet att följa de streamade föredragningarna.

Gestaltad livsmiljö ett nytt politikområde

Gestaltad livsmiljö är namnet på ett nytt politikområde. – Det handlar om att höja kvaliteten på våra livsmiljöer och att med omsorgsfull gestaltning skapa ekologiska, ekonomiska och sociala värden, säger representanter för de fyra myndigheter* som har uppdraget att jobba med gestaltad livsmiljö.

Biblioteken som demokratisk arena och Barns visuella rättigheter är två nya utvecklingsområden

Projekten Biblioteken som demokratisk arena och Barns visuella rättigheter har båda sin hemvist inom avdelningen för kulturutveckling och har fått utvecklingsbidrag från Kulturrådet.

Värmlänningarnas närhet till bibliotek

Bibliotekens uppdrag är att verka för samhällets demokratiska utveckling. I en rapport framtagen av avdelningen för kulturutveckling belyses värmlänningarnas närhet till biblioteksservice. Torsby sticker ut på ett positivt sätt.

Mötesplats Kulturpoolen öppnar

Hallå kulturkonsulent Stefan Westling! Avdelningen för kulturutveckling kommer inom kort (vecka 40) att lansera en digital mötesplats för producenter och konsumenter inom kulturområdet.

Bokfestivalen sänder live

Värmlands bokfestival 2020 blir av, dock inte i sin ordinarie fysiska form. Det blir istället livesändningar från två scener. Datum för årets arrangemang är den 13-14 november.

Drömsommarjobbets Grande Finale online

Idag klockan 11 och klockan 15 finns möjlighet att följa en livestreaming av Drömsommarjobbet 2020. 30 unga, talangfulla värmlänningar har i år fått chansen att testa sitt drömyrke under professionell handledning

Dahyu Hashimi kommer att jobba med filmproduktion och talang

Dahyu Hashimi har erfarenheter av att vara frilansfilmskapare och har jobbat inom film, TV och reklambranschen i Afghanistan.

Femton kulturutövare får kreativ karantän

Samisk dans och hemslöjd, animerad film, hundra röster om Corona och utforskande av den värmländska naturen – det är bara några av de teman som kan hittas bland projekten som beviljats en kreativ karantän.

58 kulturarbetare söker Kreativ karantän

Många professionella fria kulturutövare vill ta chansen att delta i ett konstnärligt hemmaresidens. Flest sökande hittas inom kulturformerna bild och form respektive litteratur.

I väntan på Körkarlen

Region Värmland är medproducent till sändningen " I väntan på Körkarlen" som Västanå Teater släpper på midsommardagen kl 16.00.

Extra satsning på Värmlands bokfestival

I år blir det en extra satsning på Värmlands bokfestival den 13-14 november. Tillkännagivandet av Årets Värmlandsförfattare och litteraturstipendiaterna flyttas dit då regionen beslutat att inte delta på bokmässan i Göteborg som i år blir digital. Det blir även en extra satsning på att utveckla och marknadsföra de digitala sändningarna som är möjliga via Biblioteken i Värmland.

Sanning, lögn och språk. Inbjudan till den 8 september.

Åsa Wikforss. Maria Wetterstrand. Sanna Torén Björling. En filosof, en journalist och en före detta politiker kommer att bidra med, och resonera utifrån, sina olika perspektiv på temat sanning, lögn och språk.

Kreativ karantän – ett residens hemma

Region Värmland och avdelningen för Kulturutveckling utlyser tio så kallade ”hemmaresidens” för konstnärligt arbete. Här får professionella fria utövare inom film, litteratur, dans, slöjd, bild och form i Värmland möjlighet att fördjupa och utveckla sin konstnärliga praktik.

Bild och form tar plats inom regionens kulturutveckling

Det blir en fortsättning. Det treåriga projektet Plattform för samtida konstuttryck är på väg att avslutas. Kulturutvecklare Marita Axelsson Nordlund har haft uppdraget att skapa en plattform för att stärka möjligheterna att utveckla och sprida de samtida konstuttrycken i länet.

Karlstad och Årjängs kommuner lyfts fram i studie om enprocentsregeln

Den statliga konstnärspolitikens vilja är att skapa sådana villkor för de professionella konstnärerna att de kan basera sin försörjning på sitt konstnärliga arbete och att stimulera konstnärernas arbetsmarknad. För att kunna stödja denna vilja är det viktigt att följa regioners och kommuners inställning och utveckling. Den nyligen utkomna rapporten 1 % för konstnärlig gestaltning av offentlig miljö är en del av denna uppföljning.

Utbudsdagarna 2020. Anmälan och Save the date

Nu är anmälan öppen för Utbudsdagarna i Värmland 2020. Den 22 och 23 oktober presenterar vi spännande scenkonstföreställningar och utbudet av konstnärliga workshops för barn och unga.

Yr i mössan - inbjudan till tävling

Alla värmlänningar inbjuds till att skapa en huvudbonad i ren ull. Det enda kravet är att det är din egen komposition. Tävlingen utlyses i en tid då coronaviruset innebär att vi alla uppmanas att stanna hemma och hålla avstånd.

Residens på Alsters herrgård skjuts upp

Residenset med konstnären Maria Andersson på Alsters herrgård var tänkt att genomföras 2020 men skjuts upp till 2021.

Tillbaka till Kulturutveckling