Värmländsk filmare prisades på Guldbaggegalan

Emily Norling fick på måndagskvällen ta emot pris i kategorin "Årets nykomling".

Värmländsk filmare prisades på Guldbaggegalan

Emily Norlings kritikerrosade debut "Allt vi äger" har berört och rört om. På måndagskvällen tilldelades hon priset "Årets nykomling" på Guldbaggegalan.

Under 2019 släppte värmländska Emily Norling dokumentärfilmen "Allt vi äger". Den kretsar kring beroende, medberoende, mönster som upprepas och om att fylla sina hål med droger och relationer. Nu har hon vunnit pretigeprestigefyllt pris.

– Tack till Svenska Filminstitutet, Konstnärsnämnden, Region Värmland och Draken Film. Att göra den här filmen har varit ett riktigt kaos. Det handlar om personer som yrar runt och letar efter räddning för sig själv. Jag är superstolt över att vi varit sanna i vårt kaos, säger en märkbart rörd Emily Norling i sitt tacktal.

Juryns motivering:

"För en dokumentär där filmaren vågar vända blicken mot sig själv. En berättelse av kärlek utan gräns mellan jaget och kameran, om det ömtåliga i människan. Vår vinnare letade inte efter filmen men filmen hittade henne. För filmpoesi med stor integritet. Årets nykomling är Emily Norling för Allt Vi Äger."

I sin film följer hon två missbrukare som färdas mellan Stockholms tunnelbanestationer, avgiftningskliniker och offentliga toaletter. Det som de har gemensamt har de för mycket av. För mycket känslor, för mycket beroende, för mycket kaos.

– Emily delar med sig av tankar och erfarenheter från en värld som inte så många har sett eller vill se. Hon berättar en historia om människor i samhällets utkant samtidigt som hon utelämnar sig själv helt och hållet. Det är en naken berättelse, säger Josef Nyberg, filmkonsulent på Region Värmland som varit med och samproducerat filmen.

Emily Norling föddes i Karlstad och växte upp i Eda kommun och "Allt vi äger" är hennes första långfilm. Dokumentärfilmen hade premiär på Göteborg Film Festival och har visats på festivaler runt om i Europa.

Emily Norling och Josef NybergEmily Norling och Josef Nyberg på Göteborg Film Festival.